Η Μαρία Στράκα είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Γεωπονίας και συνεχίζει τις σπουδές της ως Υποψήφια Διδάκτορας στο Εργαστήριο Χημείας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, ασχολήθηκε με την αξιολόγηση της ανάπτυξης, της μετασυλλεκτικής ζωής φυλλωδών λαχανικών σε σύστημα επίπλευσης συγκριτικά με το έδαφος αλλά και τον προσδιορισμό φυτοχημικών ενώσεων. Έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές, όπως, UV-VIS φασματοφωτομετρία και φασματοφωτομετρία εκπομπής, μέτρηση ολικού οργανικού άνθρακα και ολικού αζώτου (TOC/TN).
Το θέμα της Διδακτορικής της Διατριβής επικεντρώνεται στη «Φυσικοχημική μελέτη ποιοτικών και θρεπτικών χαρακτηριστικών προϊόντων από την αξιοποίηση φυτών και υπολειμματικής φυτικής βιομάζας». Ειδικότερα, διερευνά την σύσταση και την θρεπτική αξία παραγόμενων προϊόντων με παραμέτρους όπως η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, σάκχαρα και οξέα όπως επίσης τον εντοπισμό φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων μέσω φασματοσκοπικών και χρωματογραφικών μεθόδων.