Ο Δρ. Ιωάννης Κ. Καραμπάγιας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Χημεία Τροφίμων, την Ανάλυση Τροφίμων, την Αυθεντικότητα Τροφίμων, τη Χημειομετρία, τις Μη θερμικές μεθόδους Συντήρησης και Επεξεργασίας Τροφίμων, την Μικροβιολογία Τροφίμων, τα Φυσικά Αντιοξειδωτικά Αγροτικών Προϊόντων, κ.α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 4000 αναφορές σύμφωνα με τον μελετητή της Coogle. Είναι Κριτής σε περισσότερα από 90 διεθνή περιοδικά με επίκεντρο την Επιστήμη των Τροφίμων, τη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, την Περιβαλλοντική Χημεία, κ.α. Τέλος, έχει εισαχθεί από το 2020 στη λίστα 2% των Κορυφαίων Επιστημόνων του Κόσμου που κυκλοφορεί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.